tiistai 12. lokakuuta 2010

ENSI LUMI

Syysusvien kahleet katkes,
kesä vankinsa vapahtaa:
Jo pilvien saumat ratkes,
lumihahtuvat putoaa!

Läpi ilman ne keinuvat hiljaa
yli martaan, aution maan.
Miten valkoista huurreliljaa
sydän rauhaton kaipaakaan!

Miten autuas onkaan antaa
lumen viileän vilvoittaa
sitä otsaa, mi vielä kantaa
suven muistoa polttavaa.

- Kaarlo Sarkia -
Kootut runot (WSOY 1976)

17 kommenttia:

 1. Ihanan kaunis tuo kirjan kansi alempana. Siis tuliko ensilumi nyt oikeasti? Ensilulumi on aina niin kaunista,mutta minulle se lumi aina tulee jäädäkseen liian pitkäksi ajaksi...

  VastaaPoista
 2. Jael, no onhan se, mutta karpalot ja lumi olisivat ylistäneet ensilunta enemmän - minun mielestäni. Vai onko tilhet niin tavallisia minulle, kun niitä on puut täynnä...toki he soivat kauniisti: Kuin tiukukellot soittaisivat.

  Ensilumi tuli oikeasti ja aika runsaastikin, mutta tuskin vielä pysyvästi. Kerran tuli jäädäkseen jo 16.10. Ai niin, sinä en pidä jäädäkseen...minä taas pidän.

  VastaaPoista
 3. Kaunis kuva. Appivanhemmat kertoivatkin maailman ihanimmalta mökiltään Jämsästä, että siellä oli aamulla ollut maa valkoisena. Täällä pääkaupunkiseudulla oli vain tuulista ja yhä kauniin aurinkoistakin. On ollut kyllä niin kaunis, värikäs ja aurinkoinen syksy!

  Karoliina

  VastaaPoista
 4. Karoliina, kiitos! Viiletin aamulla hiukset märkinä, kylpytakki päällä, pinkit Reinot jaloissa pitkin pihoja kameran kanssa. Lumesta tuli ihan villi olo! Jotkut toiset siitä tietty viilentyy...

  Ihana syksy tosiaankin!

  VastaaPoista
 5. Kauniisti pukee hento lumivaippa puutarhaasi!

  VastaaPoista
 6. Susa, kiitos! Kun lunta tulee enemmän alkaa jälleen lumipuutarhan tekeminen. Käytämme siis kaikkia puutarhamme kolmea tasoa ympäri vuoden.

  VastaaPoista
 7. Ai kauheeta pitää heti lisätä vaatetta tuli kylmä. Minä en kestä edes ajatusta lumesta.Helsingissä oli kyllä tänään tosi kylmä viima joka teki minut vihaiseksi. Mua ei vaan ole tarkoitettu syntyväksi suomeen mut vahinko kävi:)

  VastaaPoista
 8. Henrietta, ei lumi ole kylmää. Lumi on sellaista puuterista, valkeaa ja kuin syleily. Kylmä viima on aivan eri asia. Olen kotoisin meren rannalta ja muistan, miten kylmästi saattoi mereltä puhaltaa. Ystäväni asuu Kanadassa alueella, jossa pakkasta voi olla jopa -40 astetta, mutta preeriatuulet voivat nostaa pakkasen vaikutuksen -50 asteeseen!

  No, mun mieskin valittaa joskus, mutta silti hän tykkää lumesta ja Lumista;-)

  Minä olen arktinen tyyppi kuten Nova Scotiasta kotoisin oleva koiranikin. Inhokkibiisini on Kesäään laaaapsi määä oooon;-)

  Mennyt suvi oli elämäni kauhein, mutta viime talvi elämäni suurenmoisin: paljon lunta, ei floskaa, pakkasia, mutta kohtuudella...tein päivästä toiseen lumipuutarhaani, istuin lumen keskellä korituolissa juomassa kaakaota ja punaturkkini leikki kettua, lyhdyissä kynttilöitä...ja tilhet, urpiaiset, oravat, lumikot...

  Henrietta, paljon voimia sinulle kestää pitkä, pitkä talvemme!

  VastaaPoista
 9. Tänne meille Tampereelle ei sitä lunta enää riittänyt. Nyt ennustavat, että torstaina saadaan. Puutarhasi näyttää hyvältä hennon lumipeitteen alla.

  VastaaPoista
 10. Krisu, kunpa se olisikin vain tässä, mutta kun sitä on niin paljon...kaikki haravoinnit kesken. Jos lumi nyt jää, se on kohtalo;-) Otin semmoisen laajemman kuvan, mutta se ei kovin edustava. Olen ostamassa uutta kameraa...,jos se siitä sitten auttaa tai ei.

  Lumimies on Nokialta ja sanoo, että Tampere on Jyväskylään nähden just sen verran lännempänä ja etelämpänä, että se vaikuttaa lumeen versus mitä täällä on nyt ja yleensä. Muuttais heti Tampereelle, jos minä suostuisin täältä pois;-)

  VastaaPoista
 11. Leena , onks tää kuva tosiaan teiltä? tullut lunta jo? HÖH...ei meillä vielä..aattelin tänään vähän kärrätä multaa ja kaivella parit daalian juurakot, kun ovat kateissa.

  VastaaPoista
 12. Tuija, just niin! Voisin ottaa pulkan laskea sillä alapuutarhaan;-)

  Mutta: maanantaina vielä siirsin osan ihastuttavaa asteria, jonka nimeä en tiedä. Tein saman viime vuonna juuri ennen lumia ja se toimi. Siis olen saanut sen yhdeltä puutarhaihmiseltä, joka sanoi sitä lokakuun asteriksi. Onko semmoista olemassakaan? Tämä kukkii lumesta tumman viininpnaisin kukin! Äitini on kova puutarhaihminen ja sanoo, että on elokuun astereita, mutta hänkään ei ole kuullut tästä.

  Kyllä tämä lumi vielä sulaa. Mulla ei ole yhtäkään daalia, sillä en muistaisi, MISTÄ ne pitää nosta ylös...

  Lumen takiahan minä tänne Keski-Suomeen jäin...

  VastaaPoista
 13. Ompas runossa ja kuvassa saman herkkää tunnelmaa.

  Meillä vielä syysusvien kahleet, eikä lunta mailla halmeilla.

  VastaaPoista
 14. Rita, onhan sitä tunnelmaa syysusvissakin. Toivotaan samanlaista talvea kuin oli viime talvi. Minä niin nautin, kun sinä innostuit siitä lumipuutarhasta. Ja ne kaakaot vai mitä ne olikaan sitten ulkona ja...Meilläkin meni talvi siinä samassa hommassa nautittavasti.

  Keski-Suomeen on huomiseksi luvassa oikein lumimyräkkä. Lumimies vaihtoi äsken autoon kiiruusti talvirenkaat.

  VastaaPoista
 15. ONNEA ensilumesta! Nyt pääset omiesi pariin, ikään kuin. Ja huomiseksi teille lienee luvattu vielä uusi satsi. :)

  Tuo alemapana oleva postaus Hautalan kirjasta on ihana, kiitos siitä. Miehen kuvat ovat aivan uskomattomia. Ja Monroen runoista luin myös mielelläni!

  VastaaPoista
 16. Kaunis kuva ja hieno runo.

  Lumikin on ihanaa, jos se ei ole jalkakäytävällä tallottuna. Pelkään liukkaita kelejä, olen jo katsellut piikit valmiiksi kengänpohjiin.

  Näin se runollisuuskin välillä katoaa käytännön ongelmien alle.

  Pysykäämme pystyssä tänä talvena. :)))

  VastaaPoista
 17. Unelma, en minäkään pidä liukkaudesta, enkä floskasta. Sen suhteen viime talvi oli ainakin täällä Keski-Suomessa paratiisia.

  Mutta toisinaan runous nostaa meidät arjen yläpuolelle....

  Olen sen pyhästi päättänyt!

  VastaaPoista