keskiviikko 6. lokakuuta 2010

VAARALLISIA UNIA

Älä mene liian liki uniasi:
ne ovat savu ja ne voivat haihtua -
ne ovat vaarallisia ja voivat kestää.

Oletko katsonut uniasi silmiin:
ne ovat sairaita eivätkä ymmärrä mitään -
niillä on vain omat ajatuksensa.

Älä mene liian liki uniasi:
ne ovat valhe, niiden tulisi mennä -
ne ovat hulluus, ne tahtovat jäädä.

- Edith Södergran -
Runoja (WSOY 1969)
kuva Birgitta

12 kommenttia:

 1. Hui.. Kaunis ja jotenkin pelottava.

  VastaaPoista
 2. Anne, ei mitään hui, sinä petonainen lkemaan dekkareita ja toinen Portobellon noita! Minä olen se toinen;-)

  Heti kun näin tämän Birgitan kuvan, päähäni syttyivät kuutamolla ja tähdillä tehostettuna nämä Södergranin runon tutut säkeet. Tätä runo odotti: Birgitan Yötärtä!

  VastaaPoista
 3. Oivallinen tulkinta unista jotka voivat olla totta, toisaalta aivan satua. Eli ei kannata käyttää aikaa turhan tutkimiseen.
  Sksyn jatkoa.
  Markku Mäkelä

  VastaaPoista
 4. Markku, joskus unet voivat käydä toteen. Minä näen enneunia. Onneksi harvoin, sillä ne ovat olleet todella dramaattisia ja käyneet toteen. On rasittavaa olla minun puolisoni ja voi se olla vaarallistakin...Herätän mieheni yöllä suden hetkellä kuulemaan uniani, siis kuitenkin harvoin...pelkään, että ne katoavat ellen kerro...

  Mukavia ja luovia lokakuun päiviä, Markku!

  VastaaPoista
 5. Allu, juuri niin. Ehkä löydän Birgitalta muutakin etenkin Södergraniin ja Onervaan.

  VastaaPoista
 6. Tsekkaa Studio55.fi , diggaamasi panu rajala esittelee elefanttitautista egoaan.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi, en voi pilata päivääni herra Rajalalla. Kiinnostavaa, että muistat vielä juttuni Kaulaltas pölyä puuterin, hengitän suin ja sieraimin.

  Sehän koski Yrjö Jylhää ja siinä jutussa myös herra professorit olivat yhtä mieltä Rajalasta kirjailijana. Minulla on hänestä monenlaisia sanoja ja olen todella hyvä niitä lisääkin keksimään, mutta yritän nyt pidättyä alatyylistä, kun siitä olen muitakin moittinut;-)

  Ja että hän koski mun Waltariin ja sitten vielä Meriluotoon. En kestä!!! Hän on julkisuuden n......ja!

  VastaaPoista
 8. Minäkin näen aika ajoin enneunia, aika pelottaviakin sellaisia, mutta useinmiten hyviä ja harmittomia.

  Unet ovat usein ikkuna sielumme syvimpiin sopukoihin, jota emme heti välttämättä tajua. Ne koittavat kertoa jotain, mitä mieli ei muuten tajua. Ja joskus ne ovat vain ihan hullua hulvatonta, absurdiakin tajunnan virtaa, mitä ei pidä ottaa vakavasti:) Mutta siis, unet ovat tärkeitä!

  VastaaPoista
 9. Susa, väitetäänhän, että unet ovat välttämättömiä terveydellemme.

  Minun enneuneni ovat liian usein kohtalokkaita. Mutta koen myös etiäisiä, kuten se, kun huoneessa oli kavaltaja ja yhtäkkiä minulta alkoi loppua happi, ihoa alkoi kihelmöidä, oli pakko päästä kadulle...ja sekin oli totta. Tai se, kun 11 vuotiaana ´ensimmäinen koiranpentuni katosi. Etsimme isän kanssa pitkin kylää. Luvialla menee hautausmaan takana semmoinen pikkutie ja olimme juuri tulleet sen kautta etsien, mutta ei mitään. Sitten pysähdyin ja sanoin: Isä, Honey istuu juuri kulkemamme tien keskellä. Isä yritti väittää, että pitää mennä nyt toista reittiä, mutta lähti kuitenkin mukaani ja siellähän se pentu istua napotti. Tämä oli ensimmäinen etiäiskokemukseni ja kiva sellainen.

  Freudin unien tulkinta lyhyesti oli, että 'unet ovat toteutumattomia toiveita'. Hän tulkitsi unia myös varsin runsaasti seksulaalisuden kautta. Junan näkeminen unessa varsinkin etc.

  Ehkä sinäkin olet Portobellon noita, Susa!

  VastaaPoista
 10. Nuo kaksi sopivat täydelleen toisilleen..
  upea kuva..kylmä, etäinen, eli ei kannata mennä lähelle...

  VastaaPoista
 11. Hanne, yritän löytää aina runoilleni parhaan mahdollisen kuvan. Jotkut runot odottavat kauankin. Joskus kuva laukaisee runon, kuten teki eräs tapahtuma ja sitten tuli Syystyttösi. Nyt Birgittan kuvat sopivat eräisiin Södergraneihin ja takuulla Onervaan. Olen niin onnekas, kun lukijoissani on kuvittajia ja kuvaajia. Ja sinä yksi heistä♥

  VastaaPoista