torstai 21. lokakuuta 2010

SUURI NUUDELIKIRJA - YLI 100 HERKULLISTA RESEPTIÄ KIINASTA, JAPANISTA JA KAAKKOIS-AASIASTA

Nuoriso rantautti nuudelibuumin Suomeen. Tältä se näytti ainakin pienemmässä mittakaavassa eli meidän ja ystäviemme perheissä. Ja mitä ihmettä: Nuoriso on lentänyt jo pesästä ja edelleen Lumimiehen suursuosikki on broilernuudeliwokki, jota toki itsekin mielelläni sekä valmistan että nautin. Ja alkuperäisen ohjeen siihen sain serkultani, joka ei ole enää nuorisoa eli nuudelista on ilmeisesti tullut yhtä tavanomainen aterian osa kuin spaghetista.

Vatcharin Bhumichitrin Suuri Nuudelikirja – Yli 100 herkullista reseptiä Kiinasta, Japanista ja Kaakkois-Aasiasta (The Big Book of Noodles – Over 100 delicious recipes from China, Japan and Southeast Asia, Minerva 2010, suomennos Anne Ali-Raatikainen) tulee takuulla olemaan kuuma hitti, sillä ainakaan minä en ole aikaisemmin törmännyt nuudeliresepteihin muuta kuin satunnaisesti lehtien sivuilla.


Keittokirjaharrastajana kävin ensin läpi ’muotoseikat’ eli millainen kirja on sivuiltaan, millaisia ovat kuvat ja miten selkeitä ovat ruokaohjeet. Voin taata, että kirja on huomioinut kokkaajan tarpeet: kuvat ovat sivun kokoiset ja näyttävät, viereisellä sivulla on ruokaohje erittäin selvästi eli on ymmärretty käyttää erilaisia kirjasintyyppejä sekä tekovaiheet on numeroitu, jolloin älli ja silmät pysyvät mukana. Reseptisivulla on mukana myös kiva tietoisku vasemmassa marginaalissa, jossa kerrotaan lisäinfoa aiheena olevasta ateriasta. Esimerkiksi Nuudeleita, kanaa ja vihanneksia sivulla on lisätietona:

Tämän ruokalajin lisukkeeksi sopivat säilötyt vihannekset ja kimchi. Kimchi on korealainen erikoisuus, joka valmistetaan säilömällä vihannekset ja niiden lehdet yrttien kanssa suolaveteen. Kimchin maku vaihtelee sen mukaan, missä päin Koreaa se on valmistettu ja mitä aineksia siihen on käytetty. Se voi olla tulista, makeaa tai hapanta – variaatioita on loputtomasti.


Kirjan alussa on varsin seikkaperäinen johdanto, jonka alussa kerrotaan, että itämaiset nuudelit muodostavat ruokaryhmän, joka saa pastavalikoiman kalpenemaan. Nuudeleita tavataan monien kansallisuuksien keittiöissä, ja niitä valmistetaan muistakin viljoista kuin pelkästään vehnästä. Siksi nuudelien tarjoama kulinaarinen kokemus on vertaansa vailla.

Nuudelit ovat nautinto, jonka tietää jokainen niitä kokeillut. Jo yhdestä nuudeliohjeesta voi varioida loputtomasti vaihtelevia ja oman maun mukaisia aterioita. Niistä voi tehdä aterioita eri lihalaatuja käyttämällä, valmistaa niitä käyttäen mereneläviä tai jättää lihat pois ja kokata vaikka Paistettuja nuudeleita, sieniä ja kiinalaista parsakaalia. Myös paistettu tofu ja vihannekset nuudelien kera chilitahnalla maustettuna vaikuttaa herkulliselta.

Suuri Nuudelikirja on kattava keittokirja siihen makujen maailmaan, jossa halutaan vaivattomasti nauttia herkusta, joka sitoo loistavasti kastikkeiden makuja, jonka suutuntuma on miellyttävä ja josta myös lapset pitävät. Kokkaaja osaa arvostaa niitä mielikuvituksen rajat ylittäviä mahdollisuuksia, joita nuudeliruoka tarjoaa eli hyvin pienellä idealla loihdit aina ’uuden’ ruokalajin.


Kirjassa on hauska kuvasarja, jossa näytetään, miten nuudelinauhat syntyvät käsin. Näin toimitaan edelleen joissakin osissa Aasiaa ja homma näytti akrobatian huipulta ja myös ruokataiteelta. Nuudeli saatetaan mieltää pikaruoaksi ja on se sitäkin, mutta siitä voi loihtia niin haastavaa kuin ikinä keksii haluta.

Teoksen näyttävät kuvat ovat ruokakuvien osalta Will Heapin ja muut kuvat on ottanut Somchai Phongphaisarnkit.

Vinkki: Suuri Nuudelikirja on erinomainen joululahjavinkki vasta kotoa pois muuttaneelle nuorelle, joka tämän keittokirjan avulla helposti varioi nuudeliaterioitaan Japanista Vietnamiin ja kaikkea siltä väliltä.


Vaikka olenkin lähiruoan vankkumaton kannattaja, en luovana kokkaajana voi luopua tietyistä asioista ja niitä ovat etnisten keittiöiden salat ja nuudelit!

9 kommenttia:

 1. Taidankin laittaa illalla nuudeliwokkia. Kiitos ideasta!

  VastaaPoista
 2. Allu, eipä kestä. Minä teen annoksen, jota syömme kaksi päivää - vähintäin. Jos tänään tekisin, loppu olisi lauantain lounas ja sitten lauantai-illalla olisi viikonlopun herkkuja, kuten homejuustoja, rypäleitä ja viiniä kera leffan.

  VastaaPoista
 3. No kylläpäs sattui: minulla kiehuu juuri lounaaksi pussillinen nuudeleita.

  VastaaPoista
 4. Soolis, kätevää ja herkullista.

  (Tänään oli Hesarissa leffasta, joka on MUST päästä katsomaan elokuvateatteriin. Tulee loppuvuodesta, joten sopii mulle/meille, sillä vielä liian hektistä. Saat arvata mikä! Yhden pisteen vihje J.G.)

  VastaaPoista
 5. Leena rakastan nuudeleita mutta nyt tämän hiilarikuurin vuoksi joudun pysyttelemään niistä kaukana.Etenkin nuudelipohjaiset salaatit ovat ihania!

  VastaaPoista
 6. Jael, tässä kirjassa oli juuri se hyvä juttu, että oli riittävän monipuolisesti ja salaatit myös.

  VastaaPoista
 7. Tarkoitat varmaan Gyllenhaalin & Anne Hathawayn tähdittämää Love and other drugs-elokuvaa? Trailerin olen jo monta kertaa katsonut. Aiai mikä rooli Jakelta!! Varsinainen herkkupala. Sori, tämähän oli ruokapostaus ;D

  Woody Alleniltakin on tulossa loppuvuodesta eli ihan pian uusi elokuva, jota odotan kovasti.

  VastaaPoista
 8. Pitääpä tutustua kirjaan, sillä matkasuunnitelma 2 on yhtä kuin Peking huhtikuussa. Roomassa olemme käyneet kumpikin ja mies myös Pekingissä ja lähtee mielellään toisenkin kerran.

  Kiitos jälleen kerran kijavinkistä!

  VastaaPoista
 9. Soolis, tunnet minut;-) Luin siitä aivan hekumallisia juttuja...Ja tuo Woody menis samaan syssyyn, sillä nyt ei olla ehditty ollenkaan 'oikeisiin elokuviin', joten talvella tuplasti. Ah! Jake♥

  Marjatta, tämä sopii silloin oikein hyvin, tämä nuudelikirja. Tässä on kaikki nimityksetkin monen eri maan kielillä. Ja miten pyydetään vaikka kiinaksi jotain tiettyä nuudelia.

  En osaa kuvitella Kiinaa missään kuussa, mutta Amsterdam tai Zürich huhtikuussa olisi jotakin. Tai Venetsia.

  Ole hyvä vain, Marjatta!

  VastaaPoista