tiistai 26. lokakuuta 2010

LISÄINFOA KIRJAAN MUSTIKKA, RUIS JA RYPSI - VOIMARUOKAA SUOMESTA

Sain tänään erinomaisen ruokakirjan Mustikka, ruis ja Rypsi - Voimaruokaa Suomesta  tekijöiltä Soili Soisalo ja Eeva Voutilainen, lisäinfoa hieman ainakin minua kirjassa hämmentäneeseen rasvataulukkoon. Julkaisen sen ja lisäksi sain luvan kertoa, että taulukkoa selvennetään seuraavaan painokseen. Ehdinkin jo vajota syysdepikseen oman ymmärrykseni suhteen...;-) Siis minun käsitykseni rypsiöljyn erinomaisuudesta onneksi sai säilyä, sillä olen aina fanittanut kotimaista rypsiöljyä. Ja nyt Soili ja Eeva:

Taulukon sanoma on, että välttämättömien rasvahappojen lähteitä on hyvin harvassa, ja paras lähde on rypsiöljy. Rypsiöljyä tarvitaan kaikkein vähiten (2 rkl) päivän välttämättömien rasvahappojen keräämiseen, oliiviöljyä tarvitaan 15 rkl (noin 200 grammaa) ja esimerkiksi kasvirasvalevitettä 4 rkl. Koska eri rasvoja tarvitaan eri määriä, energiat vaihtelevat suuresti. Rypsiöljystä kertyvät välttämättömät rasvahapot pienimällä energiansaannilla. Jos haluaa valita kevyimmän vaihtoehdon, se on saksanpähkinä, siitä kertyvät hyvät rasvahapot jo 15 grammasta. Rypsiöljyssä lisäksi omega-6 ja omega-3 -rasvojen välinen suhde on ihanteellinen verrattuna muihin lähteisiin.

Kiitos Soili ja Eeva!

10 kommenttia:

 1. No sittenhän mun asiat ovat kunnossa.Käytän pääasiallisesti rypsiöljyä ja syön saksanpähkinöitäkin melkein päivittäin...

  VastaaPoista
 2. Jael, sinähän olet oikein terveyden esikuva! Epäilen, että tämän kirjan tekijätkin ovat visiteeranneet appelsiinin ja hunajan tuoksuisessa keittiössäsi, jossa jo ruokien kuvat saavat sylkirauhaset ylikiihottuneeseen tilaan. Tee se keittokirja!

  VastaaPoista
 3. Nyt taas menee asian vierestä. Olen huomannut, että pellavansiemenöljyä meillä mainostetaan kovasti.

  Mustikat ovat pensasmustikoita ja kunnon ruisjauhoja ei tahdo löytää. Ovat tosi karkeita.

  VastaaPoista
 4. Johanna, ei mitenkään vierestä...No, Voimaruokaa Suomesta, joten tietysti rypsi, mutta onhan tästä aika loistavia tutkimuksiakin tehty. Tiedän yhden, joka alensi kolestrolinsa ilman lääkkeitä rypsiöljyllä!

  En tiedä pellavasiemenöljystä, mutta tämän kirjan tekijät takuulla, sillä Soili Soisalo on ruokatoimittaja ja Eeva Voutilainen ravitsemustieteen opettaja.

  Pensasmustikat eivät ihan niin hyviä kuin suomalaiset metsämustikat, 'villimustikat', mutta takuulla käyvät esim. ruonavalmistukseen ja elipomiseen hyvin.

  Ilman ruista minä en selviä hengissä! Oululaisen hapankorppuja rouskuttelen illalla sängyssä lukiessani...Lumimieskään ei enää valita muruista, vaan on liittynyt seuraan. Muista pyytää joululahjaksi myös hapankorppuja;-)

  VastaaPoista
 5. Siksipä tämä elämä onkin välillä niin onnetonta. Siis kun ei ole ruisleiipää. Viime joulu oli kyllä ihan mahdoton, ei ruisleivän kannikkaakaan. Nyt on tilanne parempi. Meillä on juhlapäivä, kun otamme pakastimesta rukiista. Lisäksi hapankorppuja on saatavilla ja niitä rouskuttelenkin aamu-, väli-, ja iltapalaksi. Joskus myös lounaaksi.

  VastaaPoista
 6. Johanna, ei sulla sitten ihan hullusti ole asiat;-)Jotenkin mulle riittäisi ihan vain hapankorput, siis kun puhutaan leivistä. Toisaalta, jos nälkäisenä nuuhkaisee tuoretta ruisleipää niin...se on menoa!

  VastaaPoista
 7. Johanna;ruisleipää on helppo tehdä itsekin,jos vaan löytyy ruisjauhoja.Minäkin tein täällä sellaisen ja tosi hyvää oli kuulemma(annoin ruokavierailleni lahjaksi)

  VastaaPoista
 8. Jael, sinä pystyt keittiössä mihin vain! Seuraavaski voitkin postata ruisleivän valmistuksen. Johannaha seuraa blogiasi. Minäkin, mutten silti aio ruveta leipää leipomaan;-)

  VastaaPoista