keskiviikko 13. lokakuuta 2010

TIAISTEN TUTKIMISKÄYTTÄYTYMISESTÄ

Minulta on meinannut järki lähteä, kun talitiaiset ovat hakanneet jo monta viikkoa meidän vanhoja, mutta vielä hyviä markiisejamme aamuvarhaisesta tunteja. Olen aloittanut lintujen ruokinnan, mikä kyllä ajankohtaan jo sopiikin, mutta sekään ei ole noita tarmokkaita markiisien hajoittajia pidätellyt.

Eilisessä Keskisuomalaisessa olikin sitten Hannu Kauhasen juttu Talitiaiset ovat tutkijoita. Jutussa haastateltiin useita asiantuntijoita, jotka olivat jotensakin erimieltä, miksi etenkin talitiaiset nakuttavat tähän aikaan vuodesta kaikkea mahdollista. Vaihdellen oltiin sitäkin mieltä, että kyseessä olisi hyönteisten etsintä, mutta mielestäni vaikuttavin lausunto tuli ekologian lehtorilta, tohtori Esa Lehikoiselta Turun yliopistosta, joka ei usko siihen, että lintujen syksyisen käyttäytymisen syynä olisi nälkä.

- Ruokapula ei ole varmastikaan päällimmäinen syy. Tiaiset tekevät tätä myös yltäkylläisen ja monipuolisen ravinnon äärellä, Lehikoinen sanoo.

Lehikoinen lähtisi arvuuttelemaan todelliseksi syyksi (tali)tiaisten tutkimiskäyttäytymistä.

- Ensimmäisenä syksynä tinttien on syytä oppia tuntemaan niin ravintokohteensa kuin niiden lymypaikatkin mahdollisimman hyvin. Ravinnon löytäminen nälän tyydyttämiseksi ei ole ensisijaista, vaan etsintäkäyttäytymisen kehittyminen.

Lehikoinen muistuttaa, että tämä omituisten paikkojen koputtelu ja vahingoittaminen vähenee syksyn myötä.

- Jos ravinnon niukkuus olisi pääsyy, pitäisi kai käydä päinvastoin, hän sanoo.

No, meillä on nyt avattu jälleen kymmenen tähden talviravintola niin linnuille kuin oraville. Lintujen talviruokinnan yleisohje on aloittaa se lokakuun loppuun mennessä ja lopettaa vasta huhtikuun lopulla. Näin siis Suomessa.

Joskus on kuultu sanottavan, että lintujen ruokintaa ei voi aloittaa ellei ole varma, voiko sitä jatkaa katkeamatta koko talven. Toisethan matkustavat esim. etelään talvella viikoiksi. Talviruokinnan voi silti aloittaa, vaikka tietäsi olevansa talvella viikkoja poissa, jos asuu taajamassa, missä todennäköisesti on muitakin lintujen ravintoloita auki. Sen sijaan haja-asustusalueella, linnut ovat hätää kärsimässä ja nälkään kuolemassa, jos aloitettu talviruokinta katkeaa.

Lintujen ruokinta on antoisaa, sillä samat linnut pesivät sitten pihapiirin pöntöissä keväällä ja ovat puutarhurin parhaita torjuntakeinoja vaikkapa kirvoja vastaan. Minulle tästä on tullut nyt hieman haastavampaa, sillä arka herra Närhi on tullut jälleen esiin metsän pimennosta ja pihapiirissämme talvehtii nyt myös mustarastaspariskunta. Haukka istuu välillä parvekkeen kaiteella ja katselee minua ikkunan läpi...

kuva Pekka Mäkinen

10 kommenttia:

 1. Luin taas vähän liian nopeasti tuon otsikon ja siitä tuli NAISTEN tutkimuskäyttäytymisestä.
  Meilläkin on tinttejä, mutta eivät ole kiinnostuneet meidän vanhasta markiisista. Mitenkähän saisin ne kiinnostumaan, kun haluaisin niin mielelläni uuden.

  VastaaPoista
 2. Allu, älä välitä, minä en meinannut pystyä kirjoittamaan tuota otsikkoa...Blogin myötä on tullut dysleksia, näppishäiriö ja monta muuta, jota en tässä nyt viitsi...

  Voisiko rouva nyt hiukan muistella, mikä oli markiisin hinta, kun rouva sen osti! Me ostettiin kolme ja minusta ne olivat niin ylihintaisia, että melkein jo peruin kaupat. Tosin: Nämä ovatkin sitten kestäneet todella hyvin ja kankaan on voinut myös kääntää eli ovat kuin uudet...elleivät nuo ihanaiset tintin pirulaiset...Siis en voi tietnkään olla niille vihainen, vain hiukan harmittaa. Viime syksynä ostimme oikein hienon grillihupun, se siis todella näyttikin joltain, niin eikö linnut hakanneet sen soossiksi ennen kevättä. Meillä on siis talon mittainen avoparveke, eikä ikinä aiota lasittaa. Grillaamme myös talvella, joten grillin paikka on partsilla, likellä isoa ruokapöytää.

  No, eiväthän nämä ole isoja huolia maailman mittakaavassa, mutta kerroinpa kuitenkin...

  VastaaPoista
 3. Olipa mielenkiintoinen postaus !
  Teillä on tosi paljon noita lintuja. Niitä on varmasti kiva seurata...
  Työhuoneeni ikkunasta näen taivaalla vain isoja naakkaparvia, ja lokkeja ja puluja ; )

  VastaaPoista
 4. Noihin tintteihin ei taida järkipuhe auttaa, ne tekee kuitenkin niin kuin luonto kutsuu =(

  VastaaPoista
 5. Haukan katse on hieman pelottava varmasti! Olen kerran nähnyt merikotkan, se on mahtavan suuri lintu. Niitä pitää suojella!

  Tuo kuva on loistava. Meillä ne moniväriset linnut - närhet! - syövät pihlajanmarjoja ja törmäilevät ikkunanlaseihin.

  Mukavaa keskiviikkoiltaa sinnepäin!

  VastaaPoista
 6. Sari, paljon lintuja ja monta 'ravintolaa'. Suvella siilit ja nyt linnut ja oravat. Lokki on ihan mun suosikkilintuni...viesti mereltä.

  Birgitta, vaistonsa mukaan toimivat, joten odotan vain seuraavaa lumisadetta, joka on luvattu huomiseksi. Lumies vaihtoi juuri talvirenkaat autoon. Siis tutkijathan lupasivat, että tämä loppuu syksyn myötä...

  Tuure, petolinnut ovat kiintoisia. Minä suojelen kaikkia eläimiä ja olen aina kuulunut mm. eläinsuojeluyhdistykseen. Närhi on arka, mutta oikeesti aika epeli. Ja miten kaunis siipipeili. Samaa sinsitä vähän kuin ne Sarin kukat sun onnittelupostuaksessa.

  Kiitos samoin, Tuure!

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen postaus!
  Me aloitimme tällä viikolla lintujen talviruokinnan. Meillä on tuossa metsänreunassa useampi ruokintapiste. Lintuja on tosi kiva seurata kun käyvät syömässä.
  Oraville pitäisi vielä järjestää oma ruokailupaikkansa. Sitä emme ole vielä laittaneet.

  Saman olen lukenut että täällä haja-asutusalueella ruokintaa ei saa keskeyttää talven aikana.

  VastaaPoista
 8. Meillä Tinttien ruokinta aloitettiin jo pari viikkoa sitten. Ravintolan ovat löytäneet myös varpuset ja niitä riittää. Varpuset pitävät puolensa ja välillä Tintit eivät meinaa mahtua saman "pöydän" ääreen.

  Apajalla käy myös Fasaani ja muutamana viime päivinä rouva on ollut mukana. Harakat yrittävät tulla, mutta cairnimme kevyt hakahdus pitää ne poissa.

  Lintujen seuranta on hauskaa, siihen ei väsy.

  VastaaPoista
 9. Leena!

  Mahtavanihana sinitiainen<3

  Olipa uusi tieto tuo tiaisten käyttäytyminen. Eilen aamulla itsekin ihmettelin, kun monta talitiaista lenteli ikkunapelleillä ja vesikouruissa ihan ilmi selvästi etsimässä jotakin; Puhelin miehelle, että niillä oli nälkä, ja käskin laittaa tiaisille auringonkukan siemeniä syötäväksi.

  Lintuja oli ainakin neljä kappaletta---

  Hyvää loppuviikkoa sinulle Leena<3

  VastaaPoista
 10. Susanne, kiitos! Kun laitat oraville vaikka jonkin ison ruokintalaudan (me tehtiin se jättimäisestä lintulaudasta, josta otettiin ne ahtaat seinät pois, sitä myy esim. Viherlandia), niin sinnehän tulee maapähkinöitä, joita tulevat myös sitten syömään närhet ja ehkä myös mustarastaat. Meillä on nyt ympärivuoden mustarastas pariskunta pihapiirissä. Tiedäthän sen suviyön uskomattoman laulajan. Jouluna annamme oraville hasselpähkinöitä. On kiva katsoa, kuinka näppärästi ne sitä pikkukätösillään kuorivat;-)

  Marjatta, varpunen on nykyään uhanalainen laji. Nehän kai syövät kauraa, joten sen takia piätisi sitä olla mukana ruokaseoksessa.

  Näkisitpä äitini pienen puutarhan nyt. Siellä on syöntipisteitä enempi kuin minulla ja fasaanikukko johdattaa joka aamu rouvansa sinne, siis kaikki rouvansa. Kun olen äidillä, käännän nojatuolin niin, että voin vain katsella niitä. Fasaanit ovat lapsuuttani, sillä niitä oli Luvialla melkein pihalla kuin pihalla ja etenkin isäni oli kova niitä syöttämään.

  Aili, kiitos!, Pekan ottama sinitiasikuva on ihan mahtava.

  Ei niillä kai vielä ollut silloin nälkä, kun tuon koputuksensa aloittivat, mutta nyt on, jos ei ruokita, koska täällä on lunta ja huomiseksi luvattu lisää.

  Kiitos samoin sinulle, Aili!

  VastaaPoista