tiistai 18. elokuuta 2009

A PRAYER TENT IN A SNOWY FOREST

Koska minulla on kirjallisuuden lisäksi monia muitakin kiinnostuksen kohteita, saatte niistä silloin tällöin kuulla. Tämä on maakuntalehteni Keskisuomalaisen tämän aamun lehdestä STT:ltä tulleesta uutisesta ja julkaisen tämän paitsi oman kiinostukseni takia ja infoa tarjotakseni, myös siksi,että blogiani luetaan myös Tel Avivissa, mikä on todella innostava asia minulle:

SUOMEN JUUTALAISISTA KERTOVA NÄYTTELY ISRAELISSA

Suomen juutalaisten ainutlaatuinen historia esittäytyy Tel Avivissa Israelissa syyskuussa avattavassa näyttelyssä. Näyttely kantaa nimeä Rukousteltta lumisessa metsässä (A Prayer Tent in a Snowy Forest).

Juutalaisen yhdyskunnan juuret Suomessa ulottuvat 1830-luvulle, jolloin maahamme saapui Venäjän armeijan miehistössä palvelevia juutalaisia sotilaita. Kaiken kaikkiaan Suomen juutalaisten elämää valotetaan aina 1970-luvulle asti.

Näyttelyn ainutlaatuisin osio lienee maailmansotaa kuvaava jakso. Juutalaissotilaat taistelivat Suomen armeijassa natsi-Saksan joukkojen rinnalla Neuvostoliittoa vastaan. Ja vaikka Suomesta karkotettiin tänne Keski-Euroopasta pyrkineitä juutalaispakolaisia ja luovutettiin saksalaisille neuvostoliittolaisia juutalaisia sotavankeja, Suomen omaan juutalaisyhteisöön ei kajottu sodan aikana. (Tästä kiitos lankeaa sotamarsalkka Mannerheimille, joka asettui rohkeasti vastustamaan natsi-Saksan ja Hitlerin vaatimusta luovuttamisesta. Huomautus Leena Lumi, joka lukenut asiasta paljon ja kertoo myös teille, kunhan ehtii.)

Suomesta näyttelyä ovat olleet järjestämässä muun muassa Kansallisarkisto sekä Helsingin ja Turun juutalaiset seurakuntakeskukset. (Vaikka olen likeltä Poria kotoisin, tiesin jo pikkutyttönä, että Turussa oli vilkas juutalaisyhteisö. huom Leena Lumi)

A Prayer Tent in a Snowy Forest -näyttely avautuu Beth Hatefusoth -museossa Tel Avivissa 9. syyskuuta.

(Minä vain ihmettelen, että emmekö me suomalaiset pääse näkemään tätä näyttelyä omassa maassamme? Kiinnostus olisi kova!)

18 kommenttia:

 1. Muistan että aikoinaan ,kauan sitten oli Jugend salissa vastaava näyttely.Olenkin kuullut tuosta näyttelystä ,joka avautuu juuri syntymäpäivänäni,joten taidanpa ehkä viettääkin synttäreitä menemällä tuohon näyttelyyn.

  VastaaPoista
 2. Voiko olla hienompaa tapaa viettää syntymäpäivää!

  Tämä asia on ollut esillä muutama vuosi sitten ilmeisesti Suomen Kuvalehdessä, mutta en ole varma. Tilanne oli outo ja arka, olivathan saksalaiset nyt juutalaistenkin aseveljiä Suomen maaperällä..., mutta minua ei niinkään kiinnosta heidän tuntonsa kuin juutalaisten tunnot tästä asiasta...ja lehti tietty mennyt kiertoon.

  Sinä näet tuon näyttelyn, minä ilmeisesti en. Kysy saako siellä kuvata. Teet sitten jutun blogiisi...

  Onneksi synytmäpäiväsi ei ole 11.9.;-)

  VastaaPoista
 3. Niin tuo oli aika arka asia, mutta Suomen juutalaiset taistelivat muiden suomalaisten rinnalla, ja Saksahan oli silloin samalla puolella suomalaisten kanssa,Neuvostoliittoa vastaan.
  Muuten,eksän synttärit on juuri 11.9,,,

  VastaaPoista
 4. Jael, kyllä siellä oli pinnanalaisia tuntoja ja ihmetyksiä puolin ja toisin. Ei tietenkään suomalaisten taholta, koska he katsoivat juutalaisten olevan suomalaisia siinä, missä hekin. Mikä harmi, etten voi pitää taloa vain kiinnostaville lehtikirjoituksille...

  Nyt ymmärrän, miksi exäsi on exä;-)

  (Luen nyt kirjaa haggadasta, hyvin vanhasta haggadasta..., mutta vasta aloitin...)

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista!
  Jaelille terveisiä tätäkin kautta, hän pääsee heti tuoreeltaan näyttelyyn, ja vielä syntymäpäivänään, hienoa!

  VastaaPoista
 6. Hih,hassu tuo lauseesi miksi eksä on eksä;-) Itseasiassa vietimmekin synttäreitä yhdessä ,kun olivat niin lähellä toisiaan-

  Päiville kiitokset terveisistä:-)

  VastaaPoista
 7. Jael, se oli yritetty vitsiksi...syyskuun 11. pvä kun on koko maailmalle erään katastrofin muistopäivä. Älä kerro sun exälle!

  Päivi, tämä ON mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 8. Kyllähän mä sen tiedän....;-)Mekin puhuttiin siitä usein kun sattui juuri olemaan sama päivä ja olin New Yorkissakin asuessani paikalla juuri 11.9,tosin eri vuosi,ja Ground Zerokin on nähty.

  VastaaPoista
 9. Hyvä, minä jo pelästyin, että meillä eri huumorin taso!

  Sinulla on ollut kiinnostavaa, kun olet saanut asua New Yorkissakin ja ties missä. Kaikki tuo on varmaan tuonut rikkautta Jaelin Keittiöön.

  VastaaPoista
 10. Niinpä, lähdetäänkö Tel Aviviin?

  VastaaPoista
 11. Joo! Voi tosin tulla hiukka kalliiksi...

  VastaaPoista
 12. No, mennään joku toinen kerta sitten. Ei se Tel Aviv sieltä mihinkä katoa, mutta Jerusalem pitäis kai nähdä ennen kuolemaa.

  VastaaPoista
 13. Kiva kun kerroit! Mennaan katsomaan ilman muuta. En mina niiden nayttelyista tietaisikaan, joten hyva kun tiedotat.

  VastaaPoista
 14. Ja tervetuloa Tel Aviviin millon vaan kaikki! Alkaa lukeko blogini tuoreimpia juttuja, ettei mene halut.

  VastaaPoista
 15. Anu, musta on tullut sun Hovitiedottaja;-) Kuulit multa Myllyrannasta ja nyt tuosta kiinnostavasta näyttelystä. Mitähän seuraavaksi...Yrittäkää ottaa kuvia, jos sallitaan. Tehkää juttua näyttelystä meillekin.

  No Anu, et sinä minua sinne helleaikaan saa! Kaksi syytä; en kestä hellettä ja tokaksi tuo ihmisten raivotauti helteellä.

  Kyllä sinne on pakko reissu tehdä, eikä mitenkään auringon takia, vaan Jerusalemin vanhojen rakennusten. Te olette todellisia markkinointinaisia Jaelin kanssa, mutta kiva silti kuulla Anu sitä ihan kauheaa arkeakin, kun sitä kuiteskin on kaikkialla.

  VastaaPoista