lauantai 8. elokuuta 2009

SISUSTA TILDAN TAPAAN


Onnenpäivät ovat täällä jälleen kaikille, jotka ovat hurahtaneet Tildan maailman lumoihin, sillä Tone Finnangerilta on ilmestynyt uusi Sisusta Tildan tapaan (Tildas Landsted, Tammi, 2009). Jane Austen on inspiroinut Tone Finnangeria ja saamme mm. valmistaa Tonen ohjeiden mukaan Austen tyylisen leningin. Teoksessa on yli 40 uutta ompelu- ja askarteluohjetta Tildan viehättävän tyylin ystäville.

Kirja on kaunis kuin karamelli eli sitä ei voi lykätä kirjahyllyyn, vaan sen jättää pöydänkulmalle kuin suitsuttamaan hyvää mieltä. Jo kansi on kuin taideteos ja siitä saamme kiittää Sari Tallqvistia. Teos on kuitenkin tuhti tietopaketti harrastajalle ja ohjeet on jaoteltu hyvin selkeästi. Sisusta Tildan tapaan jakaantuu kolmeen osaan niin, että Sisällys aloittaa ja sen jälkeen olemmekin sekä Maalla että Meren rannalla.

Maalla opettaa meitä tekemään linnunpöntöt, jotka ovat hauskoja koristeita vaikka kukkaruukkuihin ja: ”Lentoaukot on sovitettu pikkuruisille kolibreille…” Maalla valmistamme myös tildamaisen ovikyltin, sievän kuin kermavaahtokakku ruusuilla! Ovikylttiin voidaan kirjoa vaikkapa teksti: ”We are in the garden.” Teemme myös jokanaisen välttämättömän korutelineen. Ja ah!, rakastan laventelia. Tilda opastaa tekemään mm. laventelisiivet ja myös laventelienkelin ripustettavaksi oveen, seinälle…mihin ikinä keksitkään.

Teemme myös herkullisen näköisen saippuakakun, jota emme syö, vaikka kuinka mielisimme. Kakusta voi leikata viipaleita lahjoiksi ystäville.

Meren rannalla oli minulle mieluisin osa ehkä johtuen suvesta ja/tai rakkaudesta mereen. Nyt teemme rantalaukut ja myös lunnit. ”Kun meri aukenee suoraan edessä, näköala on valoisa ja avara. Vanha sininen divaani houkuttelee nokosille pitkän rannalla vietetyn päivän jälkeen. Ikkunalaudalla lunni ja meriharakka tarkkailevat pinnassa käyviä kaloja, ja auringonpalvojat poseeraavat vanhanaikaisissa uimapuvuissa.”

Tone kertoo, että kirjan teemana ovat kaksi ystävystä, jotka putkahtelevat esiin siellä täällä, yhdessä ja erikseen. He leikkivät juhliin valmistautuvia prinsessoja budoaarissa, leipovat kakkuja ja poseeraavat 1800-luvun uimapuvuissa rantahuvilassa.

Tildan maailma valloittaa kaikkialla. Se on pehmeä, koristeellinen, suloinen, menneen maailman unelmia muassaan kantava. Pinkkiä on paljon ja luonnonvalkoista luomassa softia tunnelmaa. Kirjan ohjeet ovat niin selkeät, että tumpeloinkin kykenee niiden avulla rakentamaan oman Tilda-interiöörinsä.

Tone Finnager kertoo asuvansa nykyään saaressa ja katselevansa merta joka päivä, eikä hän kadu kaupungista lähtöään. Hän toteaa myös: ”Tiedämme miten haastavaa elämä toisinaan voi olla ja osaamme nauttia, kun pääsemme tekemään jotakin kaunista omin käsin. Inspiraatiosta saamme tarmoa, iloisia nauruja ja pienen pakoretken todellisuudesta, kun paineet alkavat ahdistaa.”

Tämä kirja on unelmalahja kädentaitojen harrastajalle ja intohimoiselle sisustajalle, mutta käy myös aloittelijalle uuden harrastuksen aloittamiseen. Eräs varmaan odottaa saavansa tämän minulta lahjaksi, mutta en tiedä, ehkäpä minäkin alan tehdä laventelisiipiä, sillä onko suloisempaa kuin kohdata laventelin tuoksu avatessa vaatekaapin oven huoneessa, jossa laventelit kukkivat sinkkiastioissa...

5 kommenttia:

  1. Onpa niin houkuttelevan tuntuinen ja näköinen kirja, että taidan käydä sen ostamassa.
    Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä!

    VastaaPoista
  2. Tuota kirjaa olisi varmaankin kiva katsella vaikkei sisustustaitoinen olisikaan....

    VastaaPoista
  3. Susanne, jos hiukankaan haluat tehdä käsillä, niin tuo on oikea kirja sinulle.Eipä kestä kiittää, ihan teitä kaikkia varten minä näitä teen. Siis kirjaelämyksiä, en kirjakidutuksia;-)

    Jael, kirja itsessään on jo osa sisustusta ja saa aikaan hyvän mielen.

    VastaaPoista
  4. Hei Leena!

    Lämpimät kiitokset kauniista kirjan esittelystäsi. Kirja on ollut minulla ompeluhuoneessani jo pitemmän aikaa, koska Unelmakerhoon kuuluivat saimme kirjan jo keväällä. Joitakin ohjeita olenkin ehtinyt jo toteuttaa...

    Kirjaa on mukava katsella yhä uudestaan ja uudestaan...

    Halauksin katrilli

    VastaaPoista
  5. Be my guest, Katrilli! Jotenkin heti ajattelin sinua, kun sain tämän kirjan...Kuulut etuoikeutettuun luokkaan, kun sait kirjan NIIN aikaisin:-)

    Niin totta!, tämän kirjan katseluun ei kyllästy ollenkaan ja on itsessään jo kodikkuutta tuova lisäelementti eli ei mene kirjahyllyyn, jossa katoaisi...esillä koko ajan.

    Olen hulluna laventeliin ja kodikkuuteen!

    Love
    Leena

    VastaaPoista